Ποιο χειριστήριο να αγοράσω;

28 11 2006

Το ιδανικό χειριστήριο για τους προσομοιωτές αγωνιστικής οδήγησης είναι φυσικά κάποιο από τα συστήματα τιμονιού και πεντάλ, ευρύτερα γνωστά ως τιμονιέρες. Όσο πιο ρεαλιστικός είναι ο προσομοιωτής, ιδιαίτερα στον τομέα της δυναμικής ανάδρασης (force feedback), τόσο περισσότερο χάνουν σε αίσθηση όσοι χρησιμοποιούν άλλου είδους χειριστήρια (ποντίκι, gamepad/joystick, πληκτρολόγιο).

Στην αγορά κυκλοφορούν τιμονιέρες διάφορων τιμών και χαρακτηριστικών, για διάφορες πλατφόρμες (PC, Playstation, Xbox, κλπ) κάνοντας έτσι τη ζωή δυσκολότερη σε όσους δεν έχουν εντρυφήσει ακόμα στο είδος, αλλά έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν. Στο άρθρο αυτό σας προτείνουμε δυο τιμονιέρες, βασισμένοι στις εμπειρίες μελών της ομάδας μας με διάφορους προσομοιωτές, κυρίως όμως με το Live For Speed (LFS).

Μια σύγχρονη τιμονιέρα οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον τέσσερα πράγματα:

  • Ξεχωριστούς άξονες για το γκάζι και το φρένο
  • ξεχωριστό λεβγιέ ταχυτήτων
  • περιστροφή τιμονιού 900 μοίρες από άκρη σε άκρη
  • τεχνολογία δυναμικής ανάδρασης (force feedback).
    Προσοχή, το force feedback είναι διαφορετική τεχνολογία από το (ανεπιθύμητο) vibration που θα βρείτε σε φτηνότερες λύσεις.

Από κει και πέρα, υπάρχουν κι άλλα έξτρα, όπως για παράδειγμα ταχύτητες σε διάταξη H, δερμάτινη επένδυση στη στεφάνη, τρίτο πεντάλ για συμπλέκτη, κλπ.

Πολλές από τις δυνατότητες μιας τιμονιέρας για να τις εκμεταλλευτείτε πρέπει να τις υποστηρίζει και ο προσομοιωτής που θα χρησιμοποιήσετε. Κι ενώ τη δυναμική ανάδραση την υποστηρίζουν όλοι, δεν ισχύει το ίδιο π.χ. για τις ταχύτητες σε διάταξη H ή για τον συμπλέκτη. Το Live For Speed που χρησιμοποιούμε είναι από τους λίγους προσομοιωτές αγωνιστικής οδήγησης που όχι μόνο υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες και της πιο εξελιγμένης τιμονιέρας, αλλά τις υλοποιεί κιόλας με ασύγκριτα ρεαλιστικό τρόπο. Είναι λοιπόν σαφώς ο προσομοιωτής που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα, όποια τιμονιέρα και να αγοράσετε.

Αν λοιπόν ψάχνετε για τον καλύτερο λόγο τιμής/απόδοσης σας προτείνουμε δυο τιμονιέρες: την Logitech G25 για όσους θελήσουν να διαθέσουν από €250,00 έως €300,00 και την Logitech Driving Force Pro (DFP) για όσους προτιμούν να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις προκειμένου να κατέβουν στα €90,00.

Η Logitech G25 είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο χώρο των χειριστηρίων μαζικής παραγωγής, αφού ενσωματώνει όλα τα στάνταρ χαρακτηριστικά (900 μοίρες, δυναμική ανάδραση, ξεχωριστούς άξονες για γκάζι και φρένο, λεβγιέ ταχυτήτων) συν αρκετά ακόμα που συναντάμε μόνο σε πολύ ακριβότερες λύσεις (δερμάτινες και μεταλλικές επενδύσεις στη στεφάνη και στο λεβγιέ, εναλλαγή μεταξύ σειριακών αλλαγών και διάταξης H στις ταχύτητες με το πάτημα ενός διακόπτη, ξεχωριστή μεταλλική κονσόλα για τον λεβγιέ, μεταλλικά και πνευματικά πεντάλ με υποστήριξη συμπλέκτη σε ξεχωριστό πεντάλ, πλήθος κουμπιών για ανάθεση διάφορων λειτουργιών τόσο πάνω στο τιμόνι όσο και στην κονσόλα, λειτουργία και σε PC και σε PS2).

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που η Logitech αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση που έχει το χειριστήριο αυτό, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η διάθεσή του. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, και το ένα προς το παρόν μέλος της GVR που έχει ήδη στην κατοχή του τη G25 την έχει προμηθευτεί από το εξωτερικό μέσω Ίντερνετ.

Από τη άλλη μεριά, η Logitech Driving Force Pro (DFP) μάλλον ήταν η καλύτερη τιμονιέρα μαζικής παραγωγής πριν την έλευση της G25. Και παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων μας αφού όντως τα €90,00 που κοστίζει δεν είναι καθόλου πολλά για αυτά που προσφέρει (συγκριτικά ας πούμε με την, αν και προγενέστερή της, ακριβότερη Logitech Momo). Η DFP δεν έχει δερμάτινες ούτε μεταλλικές επενδύσεις, δεν έχει ξεχωριστή κονσόλα, ούτε τρίτο πεντάλ για συμπλέκτη, υποστηρίζει όμως περιστροφή 900 μοιρών (κάτι που δεν κάνει η Momo), ξεχωριστό λεβγιέ για σειριακές αλλαγές ταχυτήτων, δυναμική ανάδραση, ξεχωριστούς άξονες για γκάζι & φρένο, πληθώρα κουμπιών για διάφορες έξτρα λειτουργίες και λειτουργεί και σε PC και σε PS2 (αυτό το τελευταίο δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι). Αυτή τη στιγμή η DFP αποτελεί τη δημοφιλέστερη τιμονιέρα ανάμεσα στα μέλη της GVR και όλοι έχουν μόνο καλά λόγια να πουν!


Ενέργειες

Information

2 Σχόλια

4 01 2007
Ποιά τιμονιέρα να αγοράσω; « Παιχνιδόκοσμος

[…] Διαβάστε όλοκληρο το άρθρο στο blog της GVR Team. […]

1 05 2007
GVR Team - Interview « apaixtos.net

[…] Το επόμενο είναι ο εξοπλισμός, με σημαντικότερο το χειριστήριο: να αγοράσει όσο το δυνατόν καλύτερη τιμονιέρα […]

Σχολιάστε